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CALAVERAS COUNTY WATER DISTRICT 
EBBETTS PASS WATER SYSTEM 

REACH 1 WATER PIPELINE REPLACEMENT PROJECT 
 

ADDENDUM #2 
 

Issued:  Tuesday, January 22, 2019 
 

**** Receipt of addenda must be acknowledged by Bidders on the BID FORM, Section 00410, 
Page 410-1; failure to acknowledge receipt may cause rejection of bid. **** 

 

 
Bid Date (Changed):  The bid opening date has been extended to allow additional time to secure 
Federal Section 401/404 permits.  Bids will be accepted at office of the Calaveras County Water 
District at 120 Toma Ct., San Andreas, CA 95249 no later than 2:00 PM local time on Tuesday, 
February 26, 2019, at which time all bids received will be publically opened and read aloud.  
 
PART A.  PROJECT MANUAL / SPECIFICATIONS 
 
1.   No changes with Addendum #2 

PART B.  DRAWINGS 
 
1. No changes with Addendum #2 

PART C.  BIDDER’S QUESTIONS / REQUESTS FOR INFORMATION 
 
1. The following questions (Q) and answers (A) from Q23/A23 through Q26/A26 are in reply to 

questions asked by prospective bidders on or after December 7, 2018. 

Q23:  Can you find out if there’s a valve schedule for the PRV stations that designates which 
stations require the “anti-cavitation trim”? 

A23:  An analysis was done for each of the PRV stations and only PRV #7 and PRV #8 are near 
or at cavitation.  So only two (2) of the main valves and two (2) of the bypass valves would have 
the KO anti-cavitation trim, all others are of standard design. 
 
Q24:  Spec section 00700-8 / 4.01A states: “In no event will the Contract Times commence to 
run later than the sixtieth day after the day of Bid opening or the thirtieth day after the Effective 
Date of the Contract, whichever date is earlier.” Sixty days past the bid date lands in mid-
February.  It was communicated at the pre-bid meeting that the start date was intended to be in 
the spring in favorable weather and soil conditions.  Can/will this specification be modified to be 
consistent with what was communicated at the pre-bid meeting? 
 
A24:  The Contractor is going to want a Notice to Proceed issued to start purchasing materials.  
With current revised bid date, contract time would not start until approximately May 1, 2019. 
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Q25:  Clearing / Stump Removal: Spec section 02150-2 / 3.1 states: “Removal of trees shall 
include new and old stumps of trees and their roots.”   With respect to “old stumps”, is the 
quantity, size, and location of the “old stumps” required to be removed available, and can it be 
provided to the prospective bidders?  

A25:   The District did not compile such a list of “old stumps”.  Please note that prospective 
bidders are required to examine the site before submitting a bid.  The subject tree stumps are 
something that is very likely to be visible from the ground surface during site examination and 
therefore is not a changed subsurface condition.  

Q26:  Is every stump to be removed for each tree removed, or only the stumps that are in conflict 
with the proposed waterline and associated trench excavation to be removed?  For example, there 
are some trees to be removed that are located at the hinge point of the top of the cut slope and 
their stumps are not in conflict with the proposed waterline and associated trench 
excavation.  The removal of some of these stumps would create a void in the top of the cut 
slope.  Placing fill in a stump hole / void that extends into the face of a cut slope presents some 
challenges, will require additional clean-up on the existing cut slope, and may ultimately be less 
stable than if the stump was left in place.  Outside of the cut slope hinge point, there are several 
trees to be removed that would prevent the installation of the proposed waterline with respect to 
equipment and work access, but the stump itself is not in conflict with the proposed waterline 
and associated trench excavation. 

A26:  Tree stumps must be fully removed if in conflict with the pipeline trench or trench wall, 
and/or other project excavations.  Even though many trees are located fully outside the trench, 
trees are being removed because trenching and excavation damage the roots and weaken the tree, 
which is unacceptable for safety in the highway right-of-way.  Tree stumps in the road structural 
subgrade and/or road shoulder fill slopes must be removed because the stump will decay cause 
ground subsidence.  In areas of reconstruction of road subgrades and/or road fill slopes impacted 
by trenching, the roots, stumps and similar organic materials and debris are going to have to be 
removed from these excavations.  Otherwise, if the trench, excavation and/or road structural 
section are not being impacted, tree stumps do not have to be removed at these locations.  For 
trees located in stable cut slopes elevated above the road section that are not in conflict with the 
trench excavation, the best option is to let these stumps remain undisturbed in place. 

 
END 

 
 
 
 


